Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to celé začalo

9. 4. 2017

Taky se Vám někdy stalo, že jste stereotypně začali svůj pracovní den a domů jste se vrátili se zážitkem, který onen každodenní stereotyp pořádně naboural? Zážitek, o který se chci podělit, bude slavit 11. dubna 2017 své první narozeniny a já jsem se po přečtení krásného článku Zdeňka Hanky Otvíráme školní vrata, v němž je o něm zmínka, rozhodla, že jej připomenu zasvěceným a zprostředkuji nezasvěceným. Zážitek dnes nese název Osek nad Bečvou a Calgary. Zdá se Vám to nemožné nebo málo uvěřitelné? Není.

Bylo kalné a zamračené pondělní ráno. Děti se jako obvykle dostavily do školy a já do práce. V 10.00 jsme přerušili zaběhaný rozvrh a přesunuli se do učebny s interaktivní tabulí, kde už nás netrpělivě vyhlížel Zdeněk Hanka, lékař a spisovatel, který byl na návštěvě doma, v České republice a v naší škole nám připravil literární besedu. Stále Vám není ta spojnice jasná? Všechno je přitom jednodušší, než se zdá, a nemožné se stane možným, když se setká spisovatel a ilustrátorka, což přece vůbec nereálné není. Nejednu knihu totiž Zdeňkovi ilustrovala Ája Trávníčková, jež z Oseku pochází, chodila na tutéž školu a domluvila literární besedu.

A to je ta pomyslná startovní čára spolupráce obou škol. Zdeněk Hanka vyučuje budoucí záchranáře v Calgary, píše knihy a také je viceprezidentem České školy v Calgary. Za námi přijel jako spisovatel. Promluvil o sobě a o svých aktivitách, promítl nám film o Kanadě a seznámil nás se svými knihami. Témata, o kterých píše, vycházejí z obyčejného života, a proto mohou oslovit každého  téměř dospělého a dospělého čtenáře bez ohledu na jeho žánrové zaměření.  A zde se stal další malý zázrak. Stále více se mluví o tom, že v dnešní době děti málo čtou. Po besedě však žáci projevili o knihy velký zájem, který neskončil zakoupením knihy z nějakého chvilkového nadšení. Protože učím češtinu, vím, že někteří z nich mají ve svých zápiscích o četbě i tři tituly. Žádná jiná metoda literární výchovy není tak účinná, jako když se čtenář setká s autorem, slyší, jak kniha vznikala, co všechno autor do svých postav vložil, a pochopí, že kniha není jen potištěný papír, ale živoucí obraz toho či onoho životního příběhu.

Beseda by mohla vyšumět do prázdna a celý den by mohl pokračovat ve své aprílové sychravosti, kdyby... Kdyby v nás nezanechala tak hlubokou stopu, že se brzy přetavila ve vzájemnou korespondenci, přidání  se k fanouškům na Facebooku a vzájemným sledováním aktivit obou škol prostřednictvím internetu. Na podzim osecká škola věnovala calgarské škole několik učebnic a doprovodných vzdělávacích materiálů a nyní bychom chtěli rozvinout spolupráci žáků obou škol prostřednictvím korespondence a dalších aktivit.

 

Radka Jakubíčková (admin.)

 

Náhledy fotografií ze složky Beseda 11. 4. 2016

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář